Künye Alanı
Kodu
Arşiv adı
Alternatif arşiv adı
Other form(s) of name
Türü
- Islamic and social sciences
İletişim
Türü
Adres
Cadde
Locality
Region
Ülke adı
Postal code
Telephone
Faks çek
URL
Not
Türü
Adres
Cadde
Locality
Region
Ülke adı
Postal code
Telephone
Faks çek
URL
Not
Türü
Adres
Cadde
Locality
Region
Ülke adı
Postal code
Telephone
Faks çek
URL
Not
Türü
Adres
Cadde
Locality
Region
Ülke adı
Postal code
Telephone
Faks çek
URL
Not
Tanımlama Alanı
Biyografi
İsam Kütüphanesi Arşiv birimi (İKA) 2003 yılında oluşturulmuştur. Arşiv birimi, başlangıçta bünyesinde bulundurduğu Osmanlı Coğrafyası’na bağlı mahkeme kayıtları (Şeriyye Sicilleri) koleksiyonunun kopyalarını zaman içerisinde dijital dünyaya uyumlu olarak geliştirmiş ve büyütmüştür. Bağış ve satın alma yoluyla sağlanan bir diğer koleksiyon şahıs arşivleridir. Arşiv birimi halihazırda 12 koleksiyonu araştırmaya açmıştır. Halen elinde bulundurduğu arşiv koleksiyonlarının tasnif çalışmalarına devam etmektedir. Son yıllarda İstanbul Müftülüğü Meşihat Arşivi’nden dijitallerini temin ettiği Meşihat Arşivi Defterleri ve Ulema dosyaları araştırmacıya hizmet vermektedir.
Coğrafi konum ve kültürel bağlam
Yetki kaynakları
İdari yapı
Proje Yöneticisi ve İlmi danışman: Prof. Dr. İsmail E. Erünsal
İlmi Danışman: Prof. Dr. Bilgin Aydın
Proje Yürütücüsü: Mustafa Birol Ülker, Recep Yılmaz
Bilgi İşlem ve Dijitalleşme Müdürü: Ayhan Kaygusuz
Evrak seçim kriteri ve sağlama politikası
Türk kültür ve toplumuna mal olmuş şahısların kişisel arşivlerini, tarihi kurum arşivlerini bağış ya da satın alma yolu ile sağlamaktadır.
Bina hakkında
İsam Kütüphanesi Selçuklu dönemi mimarisi örnek alınarak inşa edilmiştir. İdari, araştırma ve kütüphane birimleri olmak üzere üç binanın bulunduğu bir kampüs içersindedir. Kütüphaneye bağlı olarak hizmet veren arşiv birimi zeminin alt katında konumlanmıştır. Günde ortalama olarak 600 araştırmacıyı ağırlayan merkezin toplam 47.060 üyesi bulunmaktadır. Arşiv birimi aylık ortalama olarak 160-170 araştırmacıya hizmet vermektedir.
Holdings
Şeriyye Sicilleri, Meşihat Arşivi Defterleri, Ulema Dosyaları, ve Şahıs Arşivleri (Hüseyin Hilmi Paşa, Yusuf İzzeddin Efendi Ailesi Evrakı, Veysel Paşa Evrakı, Ebüzziya Ailesi Evrakı, Cüneyd Kosal Türk Musikisi Arşivi, Kemal Batanay Musiki Arşivi, Orhan Şaik Gökyay Evrakı, Rıza Tevfik Bölükbaşı Evrakı, Muhammet Tavit Tanci Evrakı, Mehmed Safayhi Evrakı, Bora Keskiner Koleksiyonu, Timur Kocaoğlu Evrakı)
Araştırma araçları, rehber ve yayınlar
Erişim
Çalışma saatleri
Kütüphane, haftanın her günü 09:00 - 23:00 saatleri arasında açıktır. Arşiv belgelerine erişim hafta içi 09:00-18:00 saatleri arasındadır.
Erişim koşulları
İsam Kütüphanesi Arşivi araştırmacıya bünyesinde bulundurduğu özel arşivlerin orjinallerini, kopyaları bulunan Şeriyye Sicilleri, Meşihat defterleri ve ulema dosyalarını herhangi bir kısıtlama olmadan yerinde inceleme ve araştırma imkanı sunmaktadır.
Ulaşım
İSAM Kütüphanesi merkezi bir konumdadır. Üsküdar Bağlarbaşı'nda Nakkaştepe yolu üzerinde Üsküdar Üniversitesi ile yanyanadır. Merkezin otopark hizmeti yoktur. Merkezin yanında ücretli otopark alanı bulunmaktadır.
Hizmetler
Araştırma hizmetleri
Çoğaltma hizmetleri
Özel arşiv belgeleri online erişime açıktır ve ücretsiz bir şekilde indirilebilmektedir. Online erişimi olmayan Şeriyye Sicilleri, Meşihat defterleri ve ulema dosyalarının görselleri e-posta yoluyla talep edilebilmektedir. Taleplerinizi arşiv.isam@org.tr’ye iletebilirsiniz.
Defterlerin orijinal ve dijital kopyalarının sahibi olan devlet kurumlarımızın paylaşım kuralları çerçevesinde bazı kısıtlamalarımız söz konusudur. Şeriyye Sicilleri ve Meşihat defterleri taleplerinde tek başvuruda en fazla 5 tam defter kopyası, ilerleyen zamanlardaki taleplerde peyderpey defter kopyaları hizmet tutarı karşılığı verilebilmektedir.
Şam ve Halep Şeriyye Sicilleri ve Nakibüleşraf defterlerinin yalnızca varak/sayfaların dijital paylaşımı mümkün olup tam defter paylaşımları için Devlet Arşivleri Başkanlığı Osmanlı Arşivi’ne araştırmacıların başvurmaları gerekmektedir.
Kamusal hizmetler
Wifi internet hizmeti ücretsiz olarak sunulmaktadır. Uygun bir ücret karşılığında öğle yemeği, ücretsiz çay hizmeti verilmektedir. Merkezimizde İlahiyat, tarih ve edebiyat alanlarında sık sık konferans ve seminerler düzenlenmektedir.
Kontrol Alanı
Tanımlama kodu
Kurum kodu
Kurallar ve/veya standartlar
Durumu
Ayrıntı düzeyi
Oluşturma ve düzenleme tarihleri
26.02.2024
Dili
- Türkçe
Yazı dili
- Latin
Kaynaklar
Koruma/bakım notları
Anahtar Kelimeler
Anahtar Kelimeler
- Sanat ve Kültür (Thematic area)
- Tarih (Thematic area)
- Edebiyat (Thematic area)
- Sosyal Tarih (Thematic area)
- Basın (Thematic area)
- Mahkeme kayıtları (Thematic area)
- Ulema biyografisi (Thematic area)
- II. Meşrutiyet (Thematic area)
- Cumhuriyet (Thematic area)
- Musiki (Thematic area)
- Osmanlı aydını (Thematic area)
- İslami ilimler (Thematic area)