Evrak Grubu USD - Ulema Sicil Dosyaları

Künye Alanı

Referans kodu

İKA USD

Başlık

Ulema Sicil Dosyaları

Tarih(ler)

  • 1200-1933(M) (Creation)

Tanımlama düzeyi

Evrak Grubu

Miktar ve taşıyıcı ortam

6587 adet dosyadan oluşmaktadır.

Context Alanı

Provenansı

Biographical history

(1200-1933(M))
Biographical history
Sultan II. Abdülhamid, personelin takibindeki en önemli adım olarak, 1879 yılında devlet hizmetinde çalışan memurların resmi personel kayıtlarının tutulmasını sağlamak amacıyla Sicill-i Ahvâl Komisyonu’nu kurmuştur.
II. Abdülhamid devrinde Osmanlı devlet teşkilâtında görev alan memurların görevleri süresince gelişim aşamalarını izlemek amacıyla 1879 yılında Dâhiliye Nezâreti’ne bağlı olarak kurulan Sicill-i Ahvâl Komisyonu’nun ve 1896’da bu komisyonun lağvedilmesiyle onun yerine teşkil edilen Me’mûrîn-i Mülkiyye Komisyonu’nun faaliyetleri sonucu 1879-1909 döneminde düzenlenmiş olup bu dönemde devlet hizmetinde bulunan memurların sicil kayıtlarını ihtiva etmektedir.
Sicill-i ahvâl defterlerine kaydedilen özet biyografiler, memurların devlet hizmetine ilk girdikleri zaman vermek zorunda oldukları “tercüme-i hâl varakası” denilen matbu bir belge ile tercüme-i hâl varakasına eklenmesi zorunlu olan bazı resmî evraklar esas alınarak hazırlanırdı. Tercüme-i hâl varakasında memurun doğum tarihi, baba adı, eğitim durumu, görevleri, eserleri, rütbe ve madalyaları, kazandığı mükâfatlar, aldığı cezalarla ilgili cevaplandırılması istenen sorular bulunurdu.
Sicill-i ahvâl defterlerinin alfabetik fihrist defterleri düzenlenmiştir. Fihrist defterlerine memurların ve babalarının ismi, memuriyetleri, tercüme-i hâl varakalarının numaraları yazılırdı. Bir memurun sicill-i ahvâl defterindeki sicil bilgilerine ulaşmak için memurun adı ve babasının adının bilinmesi yeterliydi. Esas sicil defterleri ve fihrist defterleri gizlilikleri itibariyle sandıklarda saklanırdı. II. Meşrutiyet’in ilânından sonra Kānûn-ı Esâsî’ye göre her daire kendi memurunu kendisi seçeceğinden umumi sicil uygulamasına son verilerek 1909 yılından itibaren her memur için kendi dairesinde özel sicil dosyaları oluşturulmaya başlanmıştır.

Arşiv geçmişi

Ulema Sicil Dosyaları, İstanbul Şeriye Sicilleri Arşivi’nde bulunan, Meşihat’a bağlı görev yapan memurlara ait sicill-i ahvâl dosyalarının sayısı 6587’dir. Bu dosyalar arasında şeyhülislam, kazasker müftü gibi üst düzey birçok görevlinin yanı sıra kadıların, naiblerin ve daha az sayıda olmakla birlikte çeşitli kademelerdeki şeriye memurlarının dosyaları yer almaktadır.
Dosyalar yaygın olarak ulema sicil dosyaları olarak bilinmelerine rağmen, dosyaların ait oldugu şahısların tamamının ulema olarak değerlendirmek belki doğru değildir. Çünkü dosyalar arasında dini şeri alanda görev yapan her türlü memurun dosyası bulunmaktadrr. Şeyhülislamlar, müftüler, kadılar, naibler, mahkeme-i şeriyye görevlileri, kürsü şeyhleri, vaiz ve imamlar ile birlikte şoförler, santral memurları ve bahçıvanlara ait dosyalar da yer almaktadır.

Sağlama şekli

Meşihat Arşivi

İçerik ve Yapı

Kapsam ve İçerik

Asılları İstanbul Müftülüğü Meşihat Arşivi’nde bulunan 6835 şahıs dosyasının dijitalleri, İSAM Kütüphanesi Arşivi’nde incelenebilmektedir. Dosyalar, şeyhülislamlık makamına bağlı olarak farklı kaza, bölge ve kademelerde görev yapan memurlara ait hâl tercümeleri, icazetname, nüfus ve maaş belgeleri gibi değişik birçok belgeden oluşmaktadır. Dosyaların bazıları sadece zarftan ibaret olup hâl tercümeleri bulunmamaktadır.

Saklama Planı

Dijital kopyaları kalıcı olarak saklanacaktır.

Açık Kapalı Fon

Kapalı Fon

Düzenleme sistemi

Ulema Sicil Dosyalarıı, Evrak fonu altında 36 seri şeklinde memuriyetleri esas alınarak sınıflandırılmış olup toplam 6587 dosyadan oluşmaktadır. Dosyalar, Memuriyetleri esas alınarak seriler oluşturulup, şehirlere göre alt serilere ayrılmıştır.

Erişim ve Yararlandırma Koşulları

Erişim

Kapalı arşivdir. Dosyaların katalog bilgisi online erişime açıktır. Belgelerin dijital kopyaları merkezimiz arsiv@isam.org.tr adresinden e-posta ile talep edilebilmektedir.

Çoğaltma

Dili

  • Osmanlı Türkçesi
  • Türkçe

Yazı dili

  • Arap
  • Latin

Dil ve yazı dili notları

Fiziksel özellikler ve teknik gereksinimler

Orijinal nüshaları Meşihat Arşivi’nden T.C. Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı’na nakledilen Ulema sicil dosyalarının merkezimizde dijital kopyaları mevcuttur.

Araştırma araçları

Ulema Sicil Dosyalarıyla ilgili bilgi ve katalog için ayrıca bkz. Hümeyra Zerdeci, Osmanlı Ulema Biyografilerinin Arşiv Kaynakları, Ankara: TDV Yayınları, 2008. Katalog bilgileri adı geçen eser dikkate alınarak hazırlanıp, geliştirilmiştir.

İlintili/Yardımcı Materyaller

Orijinallerin bulunduğu yer

Kopyaların bulunduğu yer

Belgelerin dijital kopyaları İSAM Kütüphanesi Arşivi (İKA)'nde muhafaza edilmektedir.

Tanımlamanın ilişkili birimleri

T. C. Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri
İstanbul Müftülüğü Meşihat Arşivi

İlişkili tanımlamalar

Notlar Alanı

Not

Koleksiyonun dijital düzenleme ve boyutlandırma işlemi ile sisteme girişleri Kenan Yıldız ve Hatice Aldemir tarafından yapılmıştır.

Alternative identifier(s)

Anahtar Kelimeler

Konu

Yer/kurum

İsim

Tür

Tanımlama Kontrol Alanı

Tanımlama kodu

Kurum kodu

Kurallar ve/veya standartlar

ISAD-G standardına göre tasnif edilmiştir.

Durumu

Tamamlandı

Ayrıntı düzeyi

Oluşturma ve düzenleme tarihleri

Dili

  • Osmanlı Türkçesi
  • Türkçe

Yazı dili

  • Arap
  • Latin

Kaynaklar

Hümeyra Zerdeci, Osmanlı Ulema Biyografilerinin Arşiv Kaynakları, Ankara: TDV Yayınları, 2008.

https://islamansiklopedisi.org.tr/sicill-i-ahval-defterleri

Son devir Osmanlı uleması : (ilmiye ricalinin teracim-i ahvali). / Sadık Albayrak. -- İstanbul : Medrese Yayınları, 1980. 1. c. (VII, 336, 42 s.) : fot., vesika ; 24 cm. -- (Medrese yayınları ; 4) (5 cilt)

Aksesyon alanı