31 Mart Vakası sırasında sadrazam olan Hüseyin Hilmi Paşa’nın uzun memuriyet hayatı boyunca bulunduğu görevlerde yaptığı yazışmalardan oluşan koleksiyon son dönem Osmanlı tarihi, İttihat ve Terakkî Cemiyeti, Balkanlar ve Makedonya ile ilgilenen araştırmacılar açısından önemli bir kaynak niteliği taşımaktadır. Hüseyin Hilmi Paşa'nın özellikle Rumeli Müfettişliği sırasında Balkanlarda gelişen ulusal ve uluslararası siyasi gelişmelerde onun resmi ve kişisel yazışmaları önemli bir birincil kaynak özelliği taşımaktadır. Bu müfettişlik dönemine ait belgeler koleksiyonun yarısından fazlasına tekabül etmektedir.
_İstanbul
Arşivler'de İstanbul için 303 sonuç
Faslı Prof.Dr. Muhammed b. Tâvît et-Tancî (1918-1974) ilmî neşirleriyle tanınan bir edebiyat, fıkıh ve tarih âlimidir. Koleksiyonda tarih, edebiyat, felsefe, hadis, astronomi gibi birçok konuda çalışmaları yer almaktadır. Defterler, müteferrik evrak ve bibliyografik fişlerden müteşekkil fon üç grupta toplanmıştır. Evrakın 550 adet gibi önemli bir kısmını defterler oluşturmaktadır. Büyük oranda akademik notları içeren bu defterler; bibliyografik bilgiler, fihrist çalışmaları ve istinsah edilmiş muhtelif eserlerin yanı sıra Tancî’nin başladığı fakat tamamlayamadığı araştırmaları içermektedir. Muhtelif evrak içerisinde 189 mektup yer almaktadır. 1814-1997 tarih aralığındaki fon, 96 klasör ve 768 dosyada tasnif edilmiştir.
_Veliaht Yusuf İzzeddin Efendi’nin 1916 yılında vefat ettiğinde bıraktığı malların idaresini Mehmed Tevfik Bey (Biren) vasi olarak üstlenmiştir. Gelirlerin aile fertleri arasında taksimi, yapılan harcamalar, malların idaresi gibi konular etrafında şekillenen evrak, önemli bir yeküne ulaşarak müstakil bir koleksiyon hâlini almıştır. 1916-1968 tarih aralığındaki 4048 belgeden oluşan fon, 17 klasör ve 1330 dosyada tasnif edilmiştir.
Yusuf İzzeddin Efendi ailesiKöstence’deki evin satılmasına dair Nizameddin Efendi’nin Tevfik Bey’e mektubu.
Nizameddin Efendi’nin tebdil-i hava yapması, Şükriye Sultan’ın rahatsızlığı ve Mihrişah Sultan için para gönderilmesi talebine dair Leman Hanım’ın Tevfik Bey’e mektup ve telgrafı.
Kendisi hakkında gazetede çıkan habere dair Nizameddin Efendi’nin Tevfik Bey’e mektupları.
Nizameddin Efendi’nin hastalığına ve Romanya’dan ayrılmak istediğine dair Hacı Ferhad Ağa’nın Tevfik Bey’e mektubu.
Tedavi için İsviçre’de bulunan Nizameddin Efendi’nin oradan Mısır’a geçeceğine dair Hacı Ferhad Ağa’ya gelen mektubun sureti ve kendisinin Romanya’da yalnız kalmasının mümkün olmadığına dair Hacı Ferhad Ağa’nın Tevfik Bey’e mektubu.
Prenses İffet Hanım’ın toplam borcunun faiziyle birlikte ne kadar olduğunun bildirilmesine ve Avrupa’ya gideceğine dair Mihrişah Sultan’ın Tevfik Bey’e mektubu.
Yaşadıkları harp tehlikesine nedeniyle Mısır’ın bir köyüne gittiklerine, İffet Hanım’ın kendilerine haber vermeden İstanbul’a gittiğine ve kendisinden paranın alınması için gerekenin yapılmasına dair Mihrişah Sultan’ın Tevfik Bey’e mektubu.