Gazeteci bir aile olan Ebüzziya ailesinin gözünden Osmanlı Devleti’nin son dönemine ve Cumhuriyet’in ilk yıllarına ait birincil kaynaklar sunan evrak, Ebüzziya ailesi ve Ziyad Ebüzziya olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. İlk belge grubu; gazeteci, yazar, yayıncı ve hattat Ebüzziya Mehmed Tevfik’le başlamakta, oğulları Talha Ebüzziya ve Velid Ebüzziya ile devam etmektedir. Ali Suâvi, Server İskit, Yunus Nadi, Recâizâde Mahmud Ekrem gibi Osmanlı son dönem aydınları ile yapılan yazışmalar, aileye ait yazışmalar, Tasvîr-i Efkâr gazetesinde yayımlanan makaleler, Matbaa-yı Ebüzziyâ’da basılan çok sayıda eser ve arabesk süslemeli eserlerle evrak grubu Osmanlı Devleti’nin son dönemine ışık tutacak çok değerli belge ve bilgiyi barındırmaktadır. İkinci belge grubu; Cumhuriyet döneminde yaşamış olan Ebüzziya Mehmed Tevfik’in torunu Ziyad Ebüzziya’nın, dönemin önde gelen isimleri ile yaptığı yazışmalar, Ebüzziya Matbaası’nda basılan özel koleksiyon niteliğindeki takvimler, kartpostal numuneleri vb. malzemelerden oluşmaktadır. Fon fotoğraf, gravür, harita ve gazete kupürü gibi çok zengin malzeme içeriğini barındırmaktadır. 1837-1993 tarih aralığındaki fon, 177 klasör ve 3878 dosyada tasnif edilmiştir.
_Meşrutiyet döneminde hükümetin icraatlarını iki madde halinde anlatan Ebüzziya Tevfik’e ait not.
Bir hariciye memurunun mebus ve Tasvir-i Efkar gazetesi müdürü sıfatıyla Ebüzziya Mehmed Tevfik’e mektubu.
Yeni Osmanlıları himayesinde bulunduran Mustafa Fazıl Paşa’nın Meşrutiyet’in ilanı için sunduğu arizanın ilk sayfasının, Mahmud Nedim Paşa’nın sadaret dönemi icraatlarını anlatan yazının, Selanik ve Sivas’da kurulan merkezi mahkemeler ile ilgili iki belgenin Ziyad Ebüzziya tarafından latinize edilmiş metinleri.
Ziyad Ebüzziya’nın "Meşrutiyet Devri Basın Yayın Hayatının Osmanlı Aydınına Tesiri" başlıklı makalesi.
Midhat Paşa’nın yayınladığı Hatt-ı Hümayun ile ilgili Abdülhamid II’ye gönderdiği bir arizanın latinize edilmiş metni.
Talha Ebüzziya’nın teyzesine mektubu.
Talha Ebüzziya’nın kardeşi Velid’e gönderdiği Konya fotoğraflı bir kartpostal.
Peyam-ı Sabah gazetesinde yayınlan Ali Kemal’in kaleme aldığı "Mustafa Kemal’in Musahharalıkları" ve "Meşrutiyetten evvel Meşruiyyet" başlıklı yazıları.
II. Abdülhamid'in Meşrutiyet'in ilanından sonra alınması gereken kararlar, hazırlanması gereken kanun ve yapılması gereken işler hakkında Meclis'te yaptığı konuşmanın matbu metni.