Gazeteci bir aile olan Ebüzziya ailesinin gözünden Osmanlı Devleti’nin son dönemine ve Cumhuriyet’in ilk yıllarına ait birincil kaynaklar sunan evrak, Ebüzziya ailesi ve Ziyad Ebüzziya olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. İlk belge grubu; gazeteci, yazar, yayıncı ve hattat Ebüzziya Mehmed Tevfik’le başlamakta, oğulları Talha Ebüzziya ve Velid Ebüzziya ile devam etmektedir. Ali Suâvi, Server İskit, Yunus Nadi, Recâizâde Mahmud Ekrem gibi Osmanlı son dönem aydınları ile yapılan yazışmalar, aileye ait yazışmalar, Tasvîr-i Efkâr gazetesinde yayımlanan makaleler, Matbaa-yı Ebüzziyâ’da basılan çok sayıda eser ve arabesk süslemeli eserlerle evrak grubu Osmanlı Devleti’nin son dönemine ışık tutacak çok değerli belge ve bilgiyi barındırmaktadır. İkinci belge grubu; Cumhuriyet döneminde yaşamış olan Ebüzziya Mehmed Tevfik’in torunu Ziyad Ebüzziya’nın, dönemin önde gelen isimleri ile yaptığı yazışmalar, Ebüzziya Matbaası’nda basılan özel koleksiyon niteliğindeki takvimler, kartpostal numuneleri vb. malzemelerden oluşmaktadır. Fon fotoğraf, gravür, harita ve gazete kupürü gibi çok zengin malzeme içeriğini barındırmaktadır. 1837-1993 tarih aralığındaki fon, 177 klasör ve 3878 dosyada tasnif edilmiştir.
_Aydınlar Ocağı Genel Merkezinden Haberler Gazetesi’nde Ziyad Ebüzziya’nın "Matbaa ve Taassup" başlıklı köşe yazısı ve makalenin aslı.
Ziyad Ebüzziya’nın matbaa, matbaa tarihi, kitap satışı, kitap yakmaları, yasak kitaplar ve ilk matbaa hakkında notlarının yer aldığı defter.
College de France (Fransız Koleji) Kütüphanesi’nde görevli G. Duverdir’in "Les Caracteres de Savary de Breves” başlıklı makalesi.
N. Sami Banarlı’nın ’’Mektep Kitapları ve Matbaalarımız’’ ve ’’Güle Dair Şiirler’’ başlıklı yazıları.
Ebüzziya Mehmed Tevfik’in Londra’da bulunan oğlu Talha’ya Havluzade İzzet Bey’e dair gönderdiği kartpostal.
Naşit Uluğ’un ’’İsveçte Kitap ve Matbaacılık’’ başlıklı yazısı.
Orhan Koloğlu’nun "Abdülhamid Basın Rejimi Deyimi Üzerine" başlıklı tebliği, Ziyad Ebüzziya’nın "Sultan Abdülhamid’ Zamanında Basın ve Basın Hareketlerine Bakış" başlıklı makalesi ve Abdülhamid dönemi basın ve matbaalara dair bir makale.
Dersaadet ve Bilad-ı Selasede bulunan kütüphaneler ile mevcud kitapların miktarı, bir sene zarfında tab ve neşr olunan kitap ve risale, Dersaadet’te neşr olunan gazeteler, Vilayat-ı Şahanede tab olunmakta olan gazeteler, Dersaadet’te bulunan matbaalar, Galata ve Beyoğlu’nda bulunan matbaaların listesinin bulunduğu kitap sayfaları.
Cemaziyel evvel 1336 tarihli Vakit Gazetesi’ndeki Matbuat Cemiyeti Kongresi haberi.