Debre'deki cemiyet-i fesadiyeye bağlı olanların durumlarına dair Esad Efendi'ye tahrirat.
Manastır'a giden Müşir Osman Paşa'nın burada aldığı askerî tedbirlere dair Hüseyin Hilmi Paşa'dan Debre Mutasarrıflığı'na tahrirat.
Firari Ahmed Niyazi'nin Debre kazasında dolaşıp avenesiyle beraber köyleri gezdiği ve buralardan toplayacağı askerî kuvvetle güçlenip mal sandıklarındaki nukûdâtı gasp etme niyeti olduğu, Ohri Kumandanlığı'yla yapılan haberleşme neticesinde öğrenilmiş olduğuna dair Debre Mutasarrıflığı'ndan Hüseyin Hilmi Paşa'ya telgraf.
Debre, Köprüce mutasarrıfları ve Ohri, Pirlepe kaymakamlarına Resneli Niyazi ve Mülazım Osman hakkında malumat verilmesini isteyen Hüseyin Hilmi Paşa'dan tahrirat.
Manastır Vilayeti'ne ait Debre'de Ağustos sonundan Teşrinisani ortasına kadar cereyan eden muhaberatın özetidir.
Manastır, Debre, İlbasan ve Pirlepe'de mason locaları ve ittihat kulüpleri olmadığı, fakat Kırçova Kaymakamlığı'nın telgrafına göre Kolağası Mehmed, Yüzbaşı Faik, Tüfekçi Aziz, İmam ve Cerrah Hüseyin, Eczacı Hayri, Topçu Mülazımı Hayri ve Redif Bölüğü Mülazımı Murad Efendi'nin inkâr etmelerine rağmen bunlara üye olduklarını bildiren telgraf'ın tercümesi.
Sofya'da Drinya gazetesini neşreden Kolonyalı Şahin'in Debrelilerden aldığı taahhüt üzerine buraya gideceği ve bunun engellenmesine dair Başkitabet'e ve Debre Mutasarrıflığı'na gönderilen tahriratlar.
Debre Mutasarrıfı Hüsnü Efendi'nin çarşı içinde katledildiğine ve bu konudaki takibata dair Esad Bey'e tahrirat.
Debre kiracılarından Şakir'in eşyaları için uygun bir yer bulunmasına dair Hüseyin Hilmi Paşa'dan Manastır Vilayeti'ne gönderilen telgraf.
Le Temps (Paris) gazetesinin aldığı bir mektuba göre Manastır'ın durumunun çok kötü olduğu, Bulgar ve Arnavut çetelerinin kol gezdiği; Pirlepe, Ohri ve Debre Müslümanlarının II. Abdülhamid'in hal' edilmesinden çok müteessir olduklarına dair yazının tercümesi.