31 Mart Vakası sırasında sadrazam olan Hüseyin Hilmi Paşa’nın uzun memuriyet hayatı boyunca bulunduğu görevlerde yaptığı yazışmalardan oluşan koleksiyon son dönem Osmanlı tarihi, İttihat ve Terakkî Cemiyeti, Balkanlar ve Makedonya ile ilgilenen araştırmacılar açısından önemli bir kaynak niteliği taşımaktadır. Hüseyin Hilmi Paşa'nın özellikle Rumeli Müfettişliği sırasında Balkanlarda gelişen ulusal ve uluslararası siyasi gelişmelerde onun resmi ve kişisel yazışmaları önemli bir birincil kaynak özelliği taşımaktadır. Bu müfettişlik dönemine ait belgeler koleksiyonun yarısından fazlasına tekabül etmektedir.
_Manastır'da iki askerin Manastır valisine verdikleri cemiyet-i fesadiye talimatının suretinin leffen gönderildiğine dair Hüseyin Hilmi Paşa'dan Müşiriyet'e tahrirat.
Mirliva Hasan Paşa'nın cemiyet-i fesadiye ile ilişkisi olmadığı, Polis Müfettişi Hüseyin Sami Efendi'nin katledilmesi, Manastır'da Ahmed Niyazi'nin ve cemiyet-i fesadiyenin faaliyetleri ve orduda cemiyet-i fesadiye ile ilişkisi olanların araştırıldığına dair Hüseyin Hilmi Paşa'dan Başkitabet'e tahrirat.
Cemiyet-i fesadiyenin Manastır'da toplandığı evin gözetlenmesinin istendiği önceki telgrafa karşılık olarak Manastır Vilayetinden Hüseyin Hilmi Paşa'ya tahrirat.
Fesad cemiyeti hakkında Manastır Valisi Hıfzı Paşa'ya yazılı ihbarda bulunan askerlerin isim ve künyeleri hakkında Manastır valisi, Müşiriyet ve Hüseyin Hilmi Paşa arasında vuku bulan yazışmalar.
Arnavutluk'ta ve Avrupa'daki ehl-i fesada İtalya ve Avusturyalıların müsamaha gösterdikleri ve Manastır'da görevli olan zabitlerden halka telkinde bulunanların tespit edilmesine dair Hüseyin Hilmi Paşa'nın Başkitabet'e tahriratı.
Manastır Adliye Müfettişi Mustafa Nedim Efendi'nin Adliye Nezareti'nden aldığı tebliğ üzerine Selanik'e gelip ifade verdiğine dair Esad Bey'e tahrirat.
Manastır'ın bazı mevkilerine asılmış olan evrak-ı fesadiyenin bir nüshasının merkeze gönderildiğine dair Müşiriyet'e tahrirat.
Ordu-yı Hümayun Müşiri Rahmi ve Şükrü paşaların Manastır ve oradan Ohri, Kırçova, Üsküb, Köprülü, İştib kasabalarına ve sonra Siroz'a gideceklerine dair Başkitabet Şifre Kâtibi Esad Bey'e tahrirat.
Resne'de ve Presbe'de ordudan firar edip ehl-i fesada katılanlara dair Manastır Valisi Hıfzı Paşa'dan Hüseyin Hilmi Paşa'ya tahrirat.