Gazeteci bir aile olan Ebüzziya ailesinin gözünden Osmanlı Devleti’nin son dönemine ve Cumhuriyet’in ilk yıllarına ait birincil kaynaklar sunan evrak, Ebüzziya ailesi ve Ziyad Ebüzziya olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. İlk belge grubu; gazeteci, yazar, yayıncı ve hattat Ebüzziya Mehmed Tevfik’le başlamakta, oğulları Talha Ebüzziya ve Velid Ebüzziya ile devam etmektedir. Ali Suâvi, Server İskit, Yunus Nadi, Recâizâde Mahmud Ekrem gibi Osmanlı son dönem aydınları ile yapılan yazışmalar, aileye ait yazışmalar, Tasvîr-i Efkâr gazetesinde yayımlanan makaleler, Matbaa-yı Ebüzziyâ’da basılan çok sayıda eser ve arabesk süslemeli eserlerle evrak grubu Osmanlı Devleti’nin son dönemine ışık tutacak çok değerli belge ve bilgiyi barındırmaktadır. İkinci belge grubu; Cumhuriyet döneminde yaşamış olan Ebüzziya Mehmed Tevfik’in torunu Ziyad Ebüzziya’nın, dönemin önde gelen isimleri ile yaptığı yazışmalar, Ebüzziya Matbaası’nda basılan özel koleksiyon niteliğindeki takvimler, kartpostal numuneleri vb. malzemelerden oluşmaktadır. Fon fotoğraf, gravür, harita ve gazete kupürü gibi çok zengin malzeme içeriğini barındırmaktadır. 1837-1993 tarih aralığındaki fon, 177 klasör ve 3878 dosyada tasnif edilmiştir.
_Ebüzziya Tevfik’in Recaizade Mahmud Ekrem’e yazdığı mektubu; kaleme aldığı Nef’i ile ilgili kitabın mukaddime kısmını not ettiği defter ve bir şiir dizesinin bulunduğu müsvedde kağıt.
Velid Ebüzziya’nın, babası Ebüzziya Mehmed Tevfik’e [Recaizade] Ekrem Bey’in Servet-i Fünun’da yayınlanan "Asakir-i Osmaniyye" başlıklı şiiri hakkında birtakım sorular sorduğu 15 Mart tarihli mektubuna cevaben yazdığı mektubu.
[Recaizade Mahmud] Ekrem’e gelen imzasız bir mektup.
[Recaizade Mahmud] Ekrem’e gelen bir mektup.
[Recaizade Mahmud] Ekrem’e gelen imzasız bir mektup.
Madame F.de Aranda’nın [Recaizade Mahmud] Ekrem Bey’e yazdığı bir not.
[Recaizade Mahmud] Ekrem Bey ve Kemal Bey’e gönderilen bir mektup.
[Recaizade Mahmud] Ekrem’e gelen bir mektup.
[Recaizade Mahmud] Ekrem Bey’e gelen bir mektup.