Gazeteci bir aile olan Ebüzziya ailesinin gözünden Osmanlı Devleti’nin son dönemine ve Cumhuriyet’in ilk yıllarına ait birincil kaynaklar sunan evrak, Ebüzziya ailesi ve Ziyad Ebüzziya olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. İlk belge grubu; gazeteci, yazar, yayıncı ve hattat Ebüzziya Mehmed Tevfik’le başlamakta, oğulları Talha Ebüzziya ve Velid Ebüzziya ile devam etmektedir. Ali Suâvi, Server İskit, Yunus Nadi, Recâizâde Mahmud Ekrem gibi Osmanlı son dönem aydınları ile yapılan yazışmalar, aileye ait yazışmalar, Tasvîr-i Efkâr gazetesinde yayımlanan makaleler, Matbaa-yı Ebüzziyâ’da basılan çok sayıda eser ve arabesk süslemeli eserlerle evrak grubu Osmanlı Devleti’nin son dönemine ışık tutacak çok değerli belge ve bilgiyi barındırmaktadır. İkinci belge grubu; Cumhuriyet döneminde yaşamış olan Ebüzziya Mehmed Tevfik’in torunu Ziyad Ebüzziya’nın, dönemin önde gelen isimleri ile yaptığı yazışmalar, Ebüzziya Matbaası’nda basılan özel koleksiyon niteliğindeki takvimler, kartpostal numuneleri vb. malzemelerden oluşmaktadır. Fon fotoğraf, gravür, harita ve gazete kupürü gibi çok zengin malzeme içeriğini barındırmaktadır. 1837-1993 tarih aralığındaki fon, 177 klasör ve 3878 dosyada tasnif edilmiştir.
_Yunus Nadi’nin Ebüzziya Mehmed Tevfik’e mektubu.
Behçet Kemal Çağlar’ın Yunus Nadi ve oğluna hitaben yazdığı şiir.
Yunus Nadi’nin İbrahim Cemil Bey’e mektubu.
"İlk Fotoğrafçı Gazetecilerimiz" ve basın fotoğrafçıları derneği ile ilgili "Boğazda İki Tanker Çarpıştı" başlıklı iki yazı; Yunus Nadi ve oğlu Nadir Nadi’nin birlikte çektirdiği fotoğrafın fotokopisi.
- Dönem Rize Milletvekili Dr. Fahri Kurtuluş’un Özleyiş Dergisi’ne beyanatı, Dr. Fahri Kurtuluş ile Cumhuriyet Gazetesi arasındaki davaya ilişkin belgeler, Yunus Nadi’ye kiralanan Matosyan Matbaası’na ait alet edevatın yanması ile ilgili belgeler, Eğitim Bakanlığı’nda, Fındıklı’daki Güzel Sanatlar Akedemisi’nde ve Sultanahmet Adliye binasında çıkan yangınlarla ilgili gazete kupürlerinin fotokopileri, Tan, Son Telgraf, Yarın Gazeteleri’nde Yunus Nadi hakkında yazılmış yazılar, Cumhuriyet Gazetesi’nden cevabi yazılar.
Yunus Nadi’nin Talha Ebüzziya’ya hastalıktan ve parasızlıktan yakındığı mektubu.
TBMM Tutanak Dergisi’nin 16. ve 22. ciltlerinde Proödos Matbaası’nın satışı ve orduya bozuk dürbün ve çürük eğer sattığına dair Yunus Nadi’den bahsedilen iki yazı.
Balkan Harbi sıraları Yunus Nadi’nin Talha Ebüzziya’ya gazetedeki işlerden bahsettiği mektubu.
Yunus Nadi’nin Tanin, Milliyet ve Cumhuriyet gazeteleri ile ilgili aldığı notlar.