Gazeteci bir aile olan Ebüzziya ailesinin gözünden Osmanlı Devleti’nin son dönemine ve Cumhuriyet’in ilk yıllarına ait birincil kaynaklar sunan evrak, Ebüzziya ailesi ve Ziyad Ebüzziya olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. İlk belge grubu; gazeteci, yazar, yayıncı ve hattat Ebüzziya Mehmed Tevfik’le başlamakta, oğulları Talha Ebüzziya ve Velid Ebüzziya ile devam etmektedir. Ali Suâvi, Server İskit, Yunus Nadi, Recâizâde Mahmud Ekrem gibi Osmanlı son dönem aydınları ile yapılan yazışmalar, aileye ait yazışmalar, Tasvîr-i Efkâr gazetesinde yayımlanan makaleler, Matbaa-yı Ebüzziyâ’da basılan çok sayıda eser ve arabesk süslemeli eserlerle evrak grubu Osmanlı Devleti’nin son dönemine ışık tutacak çok değerli belge ve bilgiyi barındırmaktadır. İkinci belge grubu; Cumhuriyet döneminde yaşamış olan Ebüzziya Mehmed Tevfik’in torunu Ziyad Ebüzziya’nın, dönemin önde gelen isimleri ile yaptığı yazışmalar, Ebüzziya Matbaası’nda basılan özel koleksiyon niteliğindeki takvimler, kartpostal numuneleri vb. malzemelerden oluşmaktadır. Fon fotoğraf, gravür, harita ve gazete kupürü gibi çok zengin malzeme içeriğini barındırmaktadır. 1837-1993 tarih aralığındaki fon, 177 klasör ve 3878 dosyada tasnif edilmiştir.
_Ali Suavi üzerine yazılmış Falih Rıfkı Atay’ın "Başveren Bir İnkilapçı", İsmail Hami Danişmend’in, "Ali Suavi’nin Türkçülüğü", Hüseyin Kocabaş’ın, "Ali Suavi Vakası Üzerine Verilmiş Olan Fetva" isimli kitapları.
Ali Suavi’nin Paris’de basılan "L’Image de la Vie Humaine Traduit en Arabe par Ibni Muskweih" isimli eserinin "Tercümetü’l-Hakim İbn Miskeveyh" ismi ile Arapça tercümesi.
Paris’te bulunan Ali Suavi’nin Kani Paşazade Rıfat Bey’e gönderdiği mektup.
Altan Deliorman’ın ’’Türk Milliyetçilerine Açık Mektup’’ başlıklı makalesi, Proleter devrimci hareketinin program taslağı, Türk Kültürü Dergisi sayı 75’te Fevziye Abdullah Tansel’in "Memleketimizde 1908’den Önce Ruslar’ın Gizli Çalışmaları ve Namık Kemal’in Komünizm, Sosyalizm Hakkında Düşünceleri" başlıklı makalesi.
Süleyman Midhat’ın "Ali Suavi" Adlı kitabının fotokopisi.
Kanipaşazade Rıfat Bey’in Ali Suavi hakkında ithamlarda bulunduğu "Hakikat-i Hal der Def’-i İhtiyâl" adlı risalesinin fotokopisi.
Ziyad Ebüzziya’nın çeşitli konularda tuttuğu notların yer aldığı defter.
Mektebi Sultani Müdürü Ali Suavi’nin Avrupa’lı bir kadınla gayri ahlaki ilişkisine dair Namık Kemal’in hicvesi ile Süleyman Nazif, Vahit Lütfi Salcı ile Eşref’in dörtlüklerini bulunduğu belge.
Avrupa’da bulunan [Ali] Suavi Efendi’nin ülkeye dönebilmesi için pasaport çıkarılması konusunda Fransız elçiliklerinin Osmanlı hükümetine gönderdiği telgrafların fotokopisi.